Schud het van je af! Post its……..
Ik wil je graag wat vertellen over spanning en gedrag, dit wat jouw onbewust beïnvloed, daarvan je omgeving je teruggeeft wat er aan de buiten kant te zien is.
Waarin vergeten wordt hoe wij als mens zelf de hulpbronnen in ons hebben, de snelheid van de wereld die 24/7 doorgaat is voor ons niet bij te houden.
Ik neem je mee in een verhaal:
Vrijwel alle zoogdieren hebben de gewoonte om na een “traumatische” ervaring te gaan schudden, briesen of wild met hun poten naar achter te gooien.
Dit zou het zenuwstelsel & spierstel kalibreren zodat het weer kan ontspannen.
Stel je voor: een gazelle wordt aangevallen door een cheetah, ontsnapt wonderbaarlijk en schudt de stress van zich af vervolgens rustig verder te grazen alsof er niets aan de hand is geweest.
Wij mensen zijn het afschudden vergeten… sterker nog we hebben de neiging om de stress vast te blijven houden.
Denk maar eens je laatste woordenwisseling, een “bijna” aanrijding of stress op je werk.
Je liep toch even opgefokt, gespannen of geïrriteerd rond…voelde je warm worden en je hoofd vollopen.
Of er nu een cheetah achter je aanzit of je boze baas of partner hebt die dagelijks TE-veel van je eist…je draagboog staat vaak gespannen dat wat wij bewust niet door hebben, het nieuwe ontspannen is al met een boog op spanning. De stress-impuls is van het lichaam voelt hetzelfde.
Wist je dat het bekend is dat patiënten vaak trillend en bevend naar bij de eerste hulp binnen komen. Door de stress in hun lijf dat eruit wil.
Dit is de natuurlijke reactie van het lichaam op een “traumatische” gebeurtenis (ongeacht fysiek of mentaal) voor de moeders onder ons: na een bevalling de rillingen krijgen om de stress eruit te gooien.
Helaas is dit zo verkeerd opgenomen, in de versnellende wereld waar niet meer stil wordt gestaan voor de natuur of jij als mens … wat? Gebeurd er om te patiënt of kind of volwassenen stil te krijgen wordt deze vaak platgespoten met verdovingen waardoor het trauma zich dus niet kan “ontladen”.
Het trauma (in de vorm van angst) nestelt zich letterlijk in ons lichaam, als een materie blok.
Ik kan me voorstellen als je dit leest, dat je ook het idee hebt van: “Hmmm dat kan toch niet gezond zijn.’ Of zijn er onderzoeken gedaan naar dit?
Het wordt nog interessanter dan je dit leest…
Wilde dieren in Afrikaanse natuurreservaten worden soms verdoofd voor operaties, check ups, of verplaatsingen. Ze worden verdoofd, ervaren de stress van dat moment en krijgen door de verdoving geen tijd om te “ontladen”.
Wanneer deze dieren opnieuw uitgezet worden en bijkomen van de verdoving gaat men expres de stress, die ik eerder beschreef , op wekken en laten “ontlaad”.
Het dier MOET trappen, schudden of briesen als het ontwaakt.
Waarom? Indien het dier deze fase niet meekrijgt is het vrijwel zeker dat het dier een aantal dagen later dood neervalt….van de stress!
Het heeft de stress niet kunnen ontladen.
Inheemse culturen weten het nog steeds, wij zijn het vergeten maar je ziet allerlei therapievormen opkomen waarbij “release” van trauma gestimuleerd wordt!
Episch of niet? Het menselijk lichaam heeft beweging schudden nodig om te kunnen functioneren, los komen van spanning en weer terug komen in je lijf gevoel van thuis komen.
Ik hoop je wat meer inzicht gegeven te hebben in waarvoor het nodig de “ontlading” en deze vrij te kunnen laten gaan, ipv het sociaal wenselijke te laten zien.